Uygulamalı Yönetim Bilimleri Yüksekokulu
ŞEFLERİN FRANSA TECRÜBESİ
Ege ve Türk mutfağının inceliklerini öğrenen İzmir Ekonomili genç şefler, Fransa’da da dünya mutfağını detaylarını deneyimliyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü öğrencileri, dünyaca ünlü Fransız şefler tarafından kurulan Les Toques Blanches Lyonnaises Derneği ile yapılan işbirliği anlaşması doğrultusunda Fransa’da stajlarını yapıyor. İzmir Ekonomili 16 şef adayı, Fransa’nın Lyon kentinde Michelin Yıldızlı restoranlarda, ödüllü şeflerin yanında mesleklerine dair incelikleri yerinde öğreniyor.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ekrem Demirtaş ile Les Toques Blanches Lyonnaises Derneği Başkanı Christohe Marguin arasında imzalanan işbirliği protokolü doğrultusunda stajlarını gerçekleştiren şef adayları, uluslararası deneyim kazanarak eğitimlerini sürdürüyor.
İEÜ Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü Koordinatörü Sırma Güven, öğrencilerin işbirliği sonucunda Fransız şeflerden üniversitede eğitim almasının yanı sıra Fransa’da Michelin Yıldızlı restoranlarda 3 ay boyunca staj yaptığını belirtti. Güven, “Öğrencilerimiz, dünya ve Türk mutfağının eşsiz lezzetlerini yerinde öğreniyor. Stajlarını, gastronominin başkenti Lyon’da Les Toques Blanches Lyonnaises kurumuna bağlı şeflerin yanında yapan öğrencilerimiz, iş deneyimi kazanıyor. Böylece hem Fransız mutfak tekniğini konusunda ilerliyor hem de ikinci yabancı dillerine yönelik becerilerini geliştiriyor” dedi.
Yurtdışı deneyiminin öğrencilerin kariyer hedeflerine yönelik adımlarında önemli bir destek olduğunu kaydeden Güven, şef adaylarının yurtdışından iş deneyimiyle döndüklerini söyledi. Güven, “Fransa staj dönemi sonrası öğrencilerimiz daha bilinçli, sorumluluk düzeyi daha yüksek bir bireye dönüştüklerini gözlemliyoruz. Yurtdışında geçirilen dönem öğrencilerimizin hem eğitimlerinin pratiğe dönüşmesi hem de hedefleri doğrultusunda önemli bir yatırıma dönüşüyor. 5 yıldır devam eden staj programı kapsamında bugüne kadar 70 öğrencimiz Fransa’da çeşitli restoranlarda ödüllü şeflerle çalıştı. Öğrencilerimiz iş yaşamına staj yaptıkları restoranlarda da sürdürüyor. Staj programıyla birlikte kariyerlerini yurtdışında sürdüren başarılı mezunlarımız gurur kaynağımız oluyor” diye konuştu.
“Staj tecrübe kazandırır”
Fransa’da Chocolaterie Bouillet Restoran’da stajını yapan Gizem Akın, staj için Fransız şefler tarafından seçildiğini ifade ederek, “Üniversitemin Fransa ile bağlantıları olması çok güzel. Bu ayrıcalık hayatımın diğer kısmında istediğim bütün kapıları açacak. Fransa'nın en prestijli yerlerinde staj yapma imkânı sunan üniversiteme teşekkür ediyorum” dedi.
Leon De Lyon J-P. Lacombe’de stajını sürdüren Şükrü Özsarı da, “Stajım bana hem organizasyon yapmamı hem de hız kazanmamı sağladı. Çok büyük bir tecrübe oldu. Stresli bir çalışma ortamında sakin kalabilmeyi öğrendim. Hem mental hem de iş olarak bilgi birikimimin arttığını düşünüyorum” diye konuştu.
Gazete Kupürleri
HABER |TÜM HABERLER
Minik Şeflerden Yılbaşı Kurabiyeleri
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Beyaz Köşk Anaokulu'nda eğitim gören çocuklar, yeni yıl coşkusunu erken başlatarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileriyle yılbaşı
Geleceğin Şeflerinden Ege'ye Özgü Lezzetler
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, bu yıl ‘değişimin öncüleri ve gıdanın geleceği’ temasıyla 6’ncısı düzenlenen İzmir GastroFest’e damga
İEÜ’lü Gençlerden ‘Lezzet’ Yolculuğu
İzmir’in en büyük yeme, içme ve eğlence festivallerinden biri olan GURMEFEST’e, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencilerinin hazırlayıp
Gastronomiye ‘Michelin’ Dopingi
Dünyanın en prestijli restoran değerlendirme sistemlerinden biri olan Michelin Rehberi, Türkiye’deki seçkisine İzmir ve Bodrum’u ekledi.
‘Mutfak'ta Dubai Fırsatı
Ferdi Baba, Fabrice Restaurant ve Baba Pizza markalarıyla bu yıl Dubai’ye açılmaya hazırlanan Bilsev Group, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gastronomi ve Mutfak
Mutfak 'Depremzedeler' İçin Açıldı
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nün 25 öğrencisi, depremden en çok etkilenen şehirlerden biri olan Hatay’a gönderilmek üzere raf
Lezzetli sofraların vazgeçilmezi ‘Ege otları’
Anadolu sofralarını yüzlerce yıldır donatan Ramazan yemekleri, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü mutfağında, Ege otlarının lezzetiyle günümüze uyarlanıyor.
Türkiye’ye örnek başarı: 'Tescilli gastronomi'
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, Turizm Eğitimi Değerlendirme ve Akreditasyon Kurulu’nun (TURAK) yaptığı incelemeden başarıyla geçerek ‘tam akredite’