Gastronomiye ‘Michelin’ Dopingi
Dünyanın en prestijli restoran değerlendirme sistemlerinden biri olan Michelin Rehberi, Türkiye’deki seçkisine İzmir ve Bodrum’u ekledi. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Betül Öztürk, İzmir ve Bodrum’un dünya genelindeki tanınırlığının artması, yüz binlerce turistin bölgeye gelmesi açısından kararın büyük önem taşıdığını söyledi. Öztürk, “Bölgemizde Michelin Yıldızı alarak kalitesini dünyaya ispat edecek birçok seçkin restoran var. 9 Kasım’da açıklanacak listede yer alacak restoranlar; güven veren, ayrıcalıklı bir lezzet noktası olduklarını kanıtlayarak uluslararası arenaya açılmış olacak” dedi.
Türkiye’nin en önemli turizm merkezleri arasında yer alan, her yıl yerli ve yabancı çok sayıda turisti ağırlayan İzmir ve Bodrum’a, Michelin Rehberi’nden sevindirici haber geldi. Daha önce Türkiye’deki seçkisine İstanbul’u alan Michelin Rehberi, bu yıldan itibaren değerlendirmeye İzmir ve Bodrum’u da aldığını açıkladı.
DEDEKTİFLER KURULU İNCELİYOR
İEÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Betül Öztürk, sürecin nasıl işleyeceğine ilişkin detaylı bilgi vererek, “Michelin Rehberi’nin, gizli çalışan ve restoranları inceleyen ‘dedektifler kurulu’ var. Bu kişiler, tamamen bağımsız görev alıyor. Restorandaki yemeklerin lezzetinden sunum kalitesine kadar birçok değerlendirme yapılıyor ve ‘Michelin Yıldızı’ almaya hak kazanan mekanlar belirleniyor. Restoranlar, bu listeye girmek için herhangi bir başvuru yapmıyor. Kendilerini kimlerin, ne zaman ziyaret ettiğini de bilmiyor. Tüm süreç, restoranlardan bağımsız işliyor. Örneğin; şu anda farkında olmadan restoranlar incelenmiş ya da mevcut durumda inceleniyor olabilir. Bunu bilemiyoruz” dedi.
YILDIZI ALABİLECEK ÇOK RESTORANIMIZ VAR
Dr. Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Michelin Rehberi’nde restoranlara yönelik bir yıldız, iki yıldız ve üç yıldız olarak değerlendirme sistemi var. 1 yıldız, ‘iyi yemek’ demek. 2 yıldız, ‘rotanızı değiştirerek mutlaka uğramanız gereken bir yer’ olarak ifade edilebilir. 3 yıldız ise ‘gastronomik bir macera yaşamak istiyorsanız yine kesinlikle uğramalısınız’ diye açıklanabilir. Bunlar da liste halinde dünyaya ilan ediliyor. Bir yıldız almak bile çok prestijli ve üst düzey kaliteye sahip olduğunuzu gösteriyor. Ben, İzmir ve Bodrum’da Michelin Yıldızı alabilecek kalitede birçok restoranın olduğunu düşünüyorum ve bu başarıyı bekliyorum.”
HER ALANDA OLUMLU ETKİ
Dünya genelinde gastronominin popülerliğini her geçen gün artırdığını belirten Dr. Öztürk, “Sadece gastronomi turisti olarak her yıl ülke ülke gezerek lezzetleri tadan çok sayıda insan var. Michelin Rehberi, bu noktada dünyaca tanınan ve herkesin dikkate aldığı bir merci. Artık bu grup, gezmek istedikleri gastronomi noktalarına İzmir ve Bodrum’u da eklemiş olacak. Bölgemizin, gastronomi alanında sınıf atlamasının önü açılacak. Gastronominin gelişmesi demek, konaklamanın da artması demek. Sağlık turizminden deniz turizmine kadar birçok alanın tanınması demek. Kırsal bölgelerin gelişiminde de gastronomi çok belirleyici. Michelin Rehberi, bu anlamda turizmden beslenen sektörlere doping etkisi yapacak. İtalya Toskana’ya her yıl 48 milyon turist geliyor. Dünyadaki birçok noktada yıllık turist sayısı 10-20 milyonun üzerinde. İzmir ve Bodrum’un bir eksiği yok, neden biz de bu yönde büyümeyelim?” diye konuştu. Dr. Öztürk, kararın İzmir’de gastronomi eğitimi alan öğrenciler için de fırsat olduğunu ve onların iş bulma imkanlarını da geliştirebileceğini sözlerine ekledi.
Gazete Kupürleri
HABERTÜM HABERLER
Yedir App: Ev Aşçıları ile Müşterileri Bir Araya Getiren Uygulama
Yedir App, evde yemek yapıp satarak ek gelir elde etmek isteyen ev aşçıları ile bu lezzetleri arayan müşterileri bir araya ...
Sağlıklı Kampüste ‘İzmir Ekonomi’ Modeli
Öğrencilerin fiziksel, sosyal ve sportif gelişimini artırmak amacıyla ‘sağlıklı kampüs’ konseptini hayata geçiren İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), yaptığı çalışmaları anlatmak ...
‘Ege Otları’ Yok Sattı: Sadece Yerken Değil Okurken de Sevdik
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Betül Öztürk ve Yazar Doç. Dr. Ahmet Uhri’nin ...
“Genlerimizde İyi Eğitim Var”
İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde (İEÜ) 2022-2024 yılları arasında profesörlük, doçentlik ve doktor öğretim üyeliği kadrosuna atanan 104 akademisyen için özel bir ...
Minik Şeflerden Yılbaşı Kurabiyeleri
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Beyaz Köşk Anaokulu'nda eğitim gören çocuklar, yeni yıl coşkusunu erken başlatarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ...
Geleceğin Şeflerinden Ege'ye Özgü Lezzetler
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, bu yıl ‘değişimin öncüleri ve gıdanın geleceği’ temasıyla 6’ncısı düzenlenen İzmir ...
İEÜ’lü Gençlerden ‘Lezzet’ Yolculuğu
İzmir’in en büyük yeme, içme ve eğlence festivallerinden biri olan GURMEFEST’e, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ...
İzmir Ekonomili'lerin Başarı Hikayeleri
YENİ GÜZELBAHÇE KAMPÜSÜMÜZ
DetaylarKÜRESEL KARİYER
İzmir Ekonomi Üniversitesi, dünya çapında bir üniversiteye dönüşürken aynı zamanda küresel çapta yetkinliğe sahip başarılı gençler yetiştirir.
Daha Fazlası..BİLİME KATKI
İzmir Ekonomi Üniversitesi, nitelikli bilgi ve yetkin teknolojiler üretir.
Daha Fazlası..İNSANA DEĞER
İzmir Ekonomi Üniversitesi, toplumsal fayda üretmeyi varlık nedeni olarak görür.
Daha Fazlası..